De Mururoa a Bòsnia

Fa dies els fets que tenen per escenari ambdós territoris ocupen les portades de molts diaris i també les capçaleres dels informatius àudio-visuals d'arreu del món. Tot i així la tragèdia de Bòsnia no és novella en aquest rol ja que la situació dels Balcans per desgràcia fa temps que és notícia.

La decisió de reprendre les proves nuclears en el Pacífic sud respon a l'interès per part del Govern de França de manifestar el seu lideratge atòmic en el vell continent i especialment atès el nou mapa político-econòmic del món. On aquells que eren "potències" avui en prou feines saben qui són i on van. També cal afegir les pressió del "lobby" nuclear francès, per cert una indústria molt important en un país on la producció neta d'energia elèctrica quasi un 70% té origen nuclear. L'inici de noves proves amb finalitats armamentistes implicaria una reactivació de la indústria nuclear (parlem de molts milions de diners). Segurament aquests fets com d'altres que desconeixem han estat les bases de la decisió del President Chirac.

Tot un luxe aquest de fer esclatar bombes nuclears!!. A vegades tens la sensació que tanta tecnologia i tanta tècnica no ens deslliuren d'aquells que volen fer el brètol i bretolades, i és clar això s'ha de fer ben lluny de casa que és on es fan aquestes coses. Malgrat els eufemismes emprats ja que Mururoa és França per allò de la Polinèsia francesa (uns altres que no suporten que el futur superi el passat!!). Tot i així en l'actualitat i gràcies al suport de màquines més o menys intel·ligents es poden obtenir, a través d'un sistema de simulacions, els resultats que cobdicien els francesos. Els americans ja ho fan.

Tot i així encara gaudim d'aquest estiu mediterrani malgrat el setembre s'acosta. Però encara falten dies, dies que cal emprar per tal de pressionar al govern francès per evitar la represa de noves proves nuclears. En aquest sentit, el passat 14 de juliol i coincidint amb la Festa Nacional Francesa milers de ciutadans i ciutadanes del món es manifestaren davant de Consulats i Ambaixades per mostrar l'oposició a la decisió de Chirac i els seus coreligonaris. A Barcelona també ens manifestàrem molts ecologistes, quasi un miler, des del dijous 13 de juliol fins el 14 de juliol en la concentració convocada inicialment per l'ADENC i que finalment s'hi afegiren prop d'una seixantena d'associacions. Aquestes mobilitzacions com d'altres que es succeiran esperem que facin el seu efecte.

Algunes veus han proposat d'iniciar una campanya de boicot contra els productes francesos com a mesura de pressió al govern. Tothom és ben lliure de fer el que vulgui però s'ha de ser acurat. No s'ha de confondre que el que s'està criticant és la decisió d'un govern, escollit democràticament, i el que s'ha de pressionar és aquest govern. No tothom a França ha votat a Chirac i per tant no se'ls ha de tractar per igual empreses, ciutadans o bé institucions pel sol fet de ser franceses. Els productes que s'haurien de boicotejar són aquells en que l'Estat francès ostenta la propietat o titularitat de l'empresa productora ja sigui parcialment o en la seva totalitat. I també aquelles institucions vinculades a l'indústria nuclear i militar. Les proves nuclears s'aturaran si els francesos s'oposen. Si l'oposició provoca l'efecte contrari de que això és una campanya contra França i els francesos potser s'haurà perdut la batalla.

El passat 14 de juliol per tal d'aturar l'allau de protestes internacionals contra les proves nuclears el President Chirac va expressar que a ell el que el preocupava de veritat era l'actitud dels aliats i de la Unió Europea sobre Bòsnia, més que tot això de les proves nuclears. Per aquest motiu afirmà que si en menys de 48 hores els seus aliats no proposaven accions més contundents a Bòsnia retiraria els cascos blaus francesos. Doncs bé, primer va donar un termini de 48 hores més tard de 10 dies i finalment ja no se sap quan. I això no és acceptable !! no podem permetre que un govern actui amb aquesta frivolitat i hipocresia utilitzant la complexitat d'un conflicte com el dels Balcans per desviar la seva responsabilitat en l'afer de Mururoa. Alguns ja ens hem manifestat dos divendres seguits a Barcelona, un contra de les proves nuclears a Mururoa i un altre en contra de l'actitud dels Governs de la Unió Europea respecte a Bòsnia. Potser només ens queda apel.lar a la fe, la fe amb les persones que ens governen desitjar que reaccionin com ha fet la societat civil, que siguin sensibles i contundents davant d'una realitat sovint ja massa quotidiana. El futur d'Europa depèn del que passi Bòsnia, però també pel que permetem a Mururoa.

Sabadell, 25 de juliol de 1995 (publicat al Diari de Sabadell)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Creixement i immobilitat

Espigolar entre deixalles

La Plaça zona zero