Una espelma per Torrebonica


(publicat al Diari de Sabadell)

A les portes de les Festes de Nadal, la campanya d’oposició al projecte de  transformar el paratge natural de Torrebonica i Can Bonvilà en un macrocamp de golf, privat i elitista, continua denunciant una pila d’irregularitats d’un projecte que el millor que podrien fer els promotors és retirar-lo.

Fa pocs dies els centres excursionistes de la comarca, agrupats a la vegueria del Vallès de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, varen organitzar una marxa excursionista per Torrebonica, amb el suport de les entitats contràries al camp de golf. De ben segur que les més de dues mil persones que participaren en l’acte de protesta són, amb escreix, molt superior a l’irrisori nombre de golfistes que gaudirien d’aquest espai, en el supòsit que aquest projecte tirés endavant.

A la classe política que pren decisions que, lamentablement, no ens varen acompanyar a la marxa excursionista de l’altre dia, els recomanaria modestament dues suggerències. La primera que aprofitin aquests dies de pau i d’àpats copiosos per desengreixar-se tot passejant per Torrebonica i Can Bonvilà –personalment m’ofereixo a acompanyar-los com a guia-. L’altre és un consell de caràcter -com ho diriem…-”estratègic”. Agafin el diari, revisin les videoteques i observin la heterogeneïtat de gent que va participar en la marxa excursionista. Podran observar com gent de totes les edats i condició social varen participar a la marxa. I això què vol dir? Senzillament, que la conservació de Torrebonica no només preocupa als ecologistes sinó a una majoria de ciutadans d’aquesta comarca. Per cert, també poden fer la prova amb la manifestació del 3 d’octubre de 1999 a Terrassa on més de 5.000 ciutadans varen dir “no” al camp de golf. No vull pecar de mossèn, però… Potser tocaria reflexionar?

L’últim episodi d’aquest serial l’hem viscut aquests dies amb la confrontació de la documentació tècnica de la concessió de l’aigua per regar aquest projecte de camp de golf. Aquest procés és d’obligat compliment per part de l’Adminsitració per tal de comprovar, sobre el terreny, si el projecte presentat pels promotors s’ajusta a la realitat. Independentment del conjunt d’irregularitats que el projecte arrossega, els que vàrem assistir a aquest acte de confrontació, vàrem comprovar com el projecte presentat pel Real Club de Golf del Prat fa aigües per tot arreu.

Un dels dubtes que s’ha plantejat al llarg d’aquests mesos ha estat si la planta desalinitzadora cabria en el lloc projectat, és a dir, a la depuradora de Les Fonts-Terrassa. Doncs bé, els tècnics de l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua) comprovaren que la planta projectada pel golf és més gran que els terrenys existents. Un altre moment culminant va ser quan els promotors afirmaren que a Torrebonica no existeixen captacions d’aigua potable per l’abastament de Sabadell propietat de CASSA, fins i tot l’ACA va haver de cridar a l’ordre als promotors.

Tanmateix, el punt apoteòsic de la trobada va ser quan l’Administració es va quedar perplexa en comprovar que els plànols i la portada del projecte portaven els logotips de la Generalitat de Catalunya, en concret, de l’Agència Catalana de l’Aigua i la Direcció General de Transports i Ports, com si fossin també promotors del projecte. Els tècnics de l’ACA varen reconèixer el mal ús que els promotors feien dels logotips, però és clar, això no deixa de ser insuficient en un projecte on el Real Club de Golf del Prat ja ha manifestat els seu acord de pagar només una part de les obres necessàries per utilitzar l’aigua de l’EDAR de Les Fonts-Terrassa. De ben segur que la sol·licitud del Diputat d’IC-V, José Luís López Bulla que compareixi en el Parlament el Conseller de Medi Ambient per tal que doni explicacions serà més que aclaridora. Si la Generalitat no té res a veure amb aquest projecte el mínim que pot fer es demandar als promotors per fer un mal ús del logotip del Govern de Catalunya

Després d’aquests fets, i davant de la impossibilitat de continuar la confrontació del projecte sobre el terreny, l’ACA va suspendre l’acte de confrontació. Arribat aquest punt l’aprovació per part de l’Administració d’aquest projecte seria del tot irregular. I més quan l’acte de confrontació no s’ha pogut finalitzar.

Ara bé, aquest projecte l’aturarem si els ciutadans som persistents amb la nostra actitud de rebuig al projecte i també amb les formes i connotacions socials i polítiques que es deriven de la tramitació d’aquest camp de golf. Per això, cal que el dissabte 16 de desembre a les 19h, tots els que puguem, baixem a Barcelona (Palau de la Generalitat de Catalunya. Plaça Sant Jaume) a posar una espelma per la protecció i conservació de Torrebonica; perquè l’esperança també l’hem de manifestar.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Creixement i immobilitat

Espigolar entre deixalles

La Plaça zona zero