Can Our Cities Survive?

Can Our Cities Survive? (Cambridge: Harvard University Press, 1944, c1942) sota aquest títol l'il·lustre arquitecte català Josep Lluís Sert finalitzava d'escriure l'any 1942 en anglès un dels llibres bàsics per entendre el més important: Les cuitats són per viure-hi. No va ser fins l'any 1983, després de la seva mort, que el Govern de Catalunya va editar la versió catalana d'aquesta publicació. Avui esgotada i només consultable a les biblioteques. Per sort, vaig poder adquirir un exemplar a través d'un amic que es dedica a la compra i venda de llibres vells.

És un llibre recomanable (a veure si el Govern s'anima a reeditar-lo) i explicit d'allò que les ciutats no han de desatendre. Un recull d'idees i pautes de l'urbanisme de finals del anys 20 i dels 30 ordenades i rubricades en el marc dels Congressos Internacionals d'Arquitectura Moderna (CIAM). Una reflexió en el moment on les ciutats comencen a créixer i escampar-se sobre el seu entorn immediat, i per tant a manifestar-se com a fenomen urbà.

Malgrat la distància en el temps moltes de les reflexions i solucions són plenament vigents avui per avui. En aquell moment (1933) parlen de quatre funcions de la ciutat: residència, esbarjo, treball i transport "aquestes quatre funcions constitueixen una classificació bàsica per a l'estudi dels problemes de la moderna planificació urbana". Després de més de 70 anys els temes bàsics venen a ser els mateixos... potser en aquests moments s'hauria d'afegir un parell de reptes: els límits de la ciutat funcional i l'encaix de la trama urbana amb els espais naturals que ens faciliten béns i serveis únics pel benestar humà.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Creixement i immobilitat

Espigolar entre deixalles

La Plaça zona zero