Edificar al Passeig

(Publicat al Diari de Sabadell, dimarts 2 d'agost de 2016)
De plaça a Passeig (Imatges: ICGC)
Així de clar va ser l'actual d'equip de govern municipal el passat divendres quan va comparèixer davant de la premsa per explicar que això del Passeig encara va per llarg. Ara bé, la part més substancial de la conversa amb els mitjans de comunicació va ser que s'encarregarien dos concursos públics per concretar actuacions en aquest espai central de la ciutat. Un d'ells per projectar una nova edificació al Passeig i l'altre per definir uns jardins a l'espai del Vapor Turull. Diferents mitjans de comunicació de la ciutat es feien ressò d'aquesta decisió preliminar de l'Ajuntament. No és així la nota oficial del consistori.

Perquè es vol edificar al Passeig? Potser per fer-hi més oficines municipals, un centre comercial, un bloc d'habitatges, un museu, un edifici emblemàtic? o vés a saber què! Aquesta és i serà la incògnita dels mesos o anys que vénen si prospera la iniciativa del tetrapartit local. A veure si després de setanta anys ara es pretén tancar de nou el Passeig i convertir-lo en la nova Plaça Major. Els d'esperit més conspirador hi veuran en l'exclusió del nom "Passeig" de la nova estació del FGC un senyal inequívoc de la decisió municipal sobre aquest indret. Respostes que pacientment podrem escatir al llarg dels pròxims mesos.

Aparentment aquesta i altres propostes són el resultat de consultar i parlamentar, aquests darrers mesos, amb 245 persones que han participat en una seixantena de reunions amb representants de l'Ajuntament. Aquesta etapa de discussió i diagnòstic finalitzarà el mes de setembre amb una assemblea restringida a les persones consultades amb l’objectiu d’establir les bases i definir els encàrrecs oportuns del projecte del nou Passeig. Deixant per a posteriori la participació de la ciutadania en dues comissions, una de tipus tècnic i una altra de ciutadana. Una metodologia inexplicable perquè intenta segregar les discussions tècniques de les ciutadanes. I més quan això de fixar on acaba el tècnic i comença el ciutadà esdevé enrevessat. D'altra banda, si l'Ajuntament requereix suport tècnic que opti pel personal propi o bé faci una contractació externa. És lògic que qualsevol organització es doti dels mecanismes oportuns per obtenir i processar informació en l'univers que hom estableixi, però és peculiar i excloent aquesta decisió de no explicar el projecte fins que estigui definit i lligat en aquest grup de prop de 250 persones.

El més fàcil i enriquidor seria convertir aquesta assemblea d’escollits del setembre en un acte públic i obert per explicar les conclusions a les quals ha arribat l'equip de govern abans de contractar qualsevol estudi o informe. És conegut i compartit que qualsevol projecte o idea és preferible debatre-la al més aviat possible abans d'encarregar la redacció tècnica. Tots els projectes i estudis parteixen d'uns requeriments previs que són determinants a l’hora de definir-los. Per exemple, no és el mateix encarregar un edifici que projectar una arbreda.

Malgrat tot, l'obstacle més sever que té l'actual Passeig és l'alteració reiterada del seu medi geològic ocupat per milers de tones de formigó. Aquesta és la llosa que han comportat els centenars de places d'aparcament i el ferrocarril que ara l'ocupen. La manca de sensibilitat ambiental i previsió ens ha llegat un espai erm on no serà fàcil rehabitar-lo per a la ciutadania i la natura. Tant al Passeig com als espais adjacents s'haurien de definir quines són les àrees geològicament aptes per a la vegetació lignificada, així com per a la infiltració de les aigües pluvials. A partir d'aquí es coneixerien els espais adequats per l'arbrat i aquells que ho podrien ser modificant l'actual sòl formigonat per terra orgànica. Al Passeig hi sobren pedres i ciment i ens hi falten arbres i plantes que ens aixopluguin del sol i donin vida.

Sabadell, 31 de juliol de 2016

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Creixement i immobilitat

Espigolar entre deixalles

La Plaça zona zero